Werking Familieopstellingen

Familieopstellingen – Hoe Werkt Het?

familieopstellingen Limburg | www.familieopstellingenlimburg.nlAls je een thema inbrengt bij een familieopstelling, dan doe je dat zonder dat andere familieleden of collega’s aanwezig zijn. Het mag wel maar het is niet nodig dat in een workshop mensen die je kent aanwezig zijn.

In een kort gesprek geeft de vraagsteller, die in familieopstellingen de opsteller genoemd wordt, aan wat het thema is, een vraagstuk waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Op basis daarvan beslist de begeleider welke delen worden opgesteld. Om in een workshop zichtbaar te kunnen maken wat in je familie of in je leven speelt, wordt gebruik gemaakt van zogenaamde representanten. Dat zijn deelnemers uit de groep waarin je de opstelling doet die iets of iemand uit jouw systeem vertegenwoordigen.

De opsteller kiest uit de aanwezigen bij de workshop representanten voor de familieleden. Deze representanten krijgen een plaats in het vertrek ten opzichte van andere representanten. Bij het opstellen is het belangrijk dat de opsteller niet een van te voren bedacht beeld opstelt, maar zonder na te denken, op gevoel, de representanten op hun plaats zet.

Dan gebeurt steeds weer iets verrassends. Door de plaats die representanten nu innemen in een (familie)systeem waar ze vooraf totaal niets van wisten komt informatie vrij die te maken heeft met het onderwerp van de vraagsteller. In het proces daarna worden representanten verschoven en eventueel dialogen gevoerd om een gezonde plek voor de leden te vinden, met name voor de representant van de vraagsteller. Meestal komen inzichten tijdens of vlak na een opstelling. Ook is het mogelijk dat het een tijd duurt voor helder wordt wat in een opstelling te zien was.

Wat er in een opstelling gebeurt is moeilijk uit te leggen. Een opstelling begrijp je meestal pas door hem zelf te ervaren. Je hebt geen enkele voorkennis nodig om aan een workshop Familieopstellingen deel te nemen.

Is je interesse gewekt? Zin om ook eens een opstelling mee te maken? Wij nodigen je van harte uit om een familieopstelling bij te wonen. Als vraagsteller of als representant. Ook als je alleen een opstelling wilt bijwonen om eens te zien hoe het in zijn werk gaat mag je je aanmelden. Kijk in de Agenda van familieopstellingenlimburg voor data van workshops en meld je aan. Van Harte Welkom bij Familieopstellingen Limburg.