workshop familieopstellingen Limburg en Overijssel

December….

Wat is dat toch met de maand december? Het is de maand bij uitstek van melancholie, samenzijn, sfeer maken, het verlangen naar hoe het vroeger was, misschien eenvoudig maar liefdevol onder de boom, misschien willen weten waarom het vroeger zo anders leek of was. Of is het een verlangen naar het thuiskomen bij onszelf?

Soms is het samenzijn met familie een samenzijn waar een ondertoon van verdriet, angst, onzekerheid of zelfs een zwaarte in zit. Hoe kan dat toch dat soms die fijne kerstdagen niet zo gezellig aanvoelen als dat het van buitenaf wel lijkt?

Het gedicht staat niet voor niks aan kop van dit artikel, wij willen zo graag thuiskomen, thuiskomen bij onszelf. En hoe meer wij hebben moeten vechten en hoe langer onze reis duurt, hoe dieper ons verlangen zal zijn. En er komt een moment waarop je denkt: ‘nu is het moment gekomen, ik wil nu echt naar huis’. Dat is het moment dat je mag kiezen voor jezelf, hoe mooi is dat!
In een opstelling mag jouw verlangen er zijn, de blokkades en patronen worden zichtbaar gemaakt. Enkel al te zien en te erkennen van al dat is en was, geeft jouw de mogelijkheid de verstrikkingen los te maken en los te laten al dat niet van jouw is en te omarmen hetgeen van jou is, je verlangen.

In ons leven nemen we heel veel dingen mee op ons pad. Soms zijn het zaken of gebeurtenissen die al heel lang in ons familiesysteem zitten en die popelen om gezien te mogen worden. Denk hierbij aan oorlogsmisdaden, abortus, seksueel misbruik, de kerk, familieleden die failliet zijn gegaan of aan de drank, verstoten familieleden. Als dingen in ons systeem, onder de oppervlakte, verborgen blijven zullen ze altijd proberen zich op één of andere manier zichtbaar te worden. Denk hierbij aan uitingen in de vorm van langdurige familieruzies, verslavingen, geldproblemen, relationele problemen of werkgerelateerde problemen.

Deze zaken kunnen helder en duidelijk neergezet worden in een opstelling zodat jij kunt voelen en zien hoe jouw systeem er echt uitziet. Zonder grenzen kijken vanuit je hart naar hetgeen jouw bezig houdt. De enige die de grens stelt ben jij want jij blijft ten alle tijden de regisseur van je opstelling. Jij bent in jouw opstelling de hoofdpersoon, de belangijkste persoon op onze locatie. Onze taak is het om jouw opstelling professioneel, met liefde en respect, te begeleiden.

Dus…wil jij nu echt weten wat er in jouw leven speelt? Welk thema jouw ieder keer weer achtervolgt? En ben je niet bang om echt de diepte in te gaan? En wil je nu eens echt thuiskomen bij jezelf? Kom dan eens nog voor de feestdagen een middag naar één van onze workshops in Limburg of Overijssel, van harte welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *